Czym się kierować, szukając restauracji na imprezę firmową?

Spis treści
- Jak odpowiednio zaplanować budżet?
- Wynająć stolik, salę czy cały lokal?
- Lokalizacja ma znaczenie
- Zapewnij odpowiednią atmosferę
- Warto sprawdzić opinie
Organizacja imprezy firmowej nie jest łatwym zadaniem. Należy odpowiednio zaplanować budżet oraz wybrać odpowiednie atrakcje. Bardzo często najlepszą opcją będzie wspólne wyjście do dobrej restauracji. W takiej sytuacji kluczowy będzie wybór odpowiedniego lokalu. Sprawdź, jakie kwestie należy wziąć pod uwagę przy wyborze knajpki na firmowe spotkanie integracyjne.
Jak odpowiednio zaplanować budżet?
Przed dokonaniem wyboru restauracji, ważne jest, aby w miarę precyzyjnie określić budżet imprezy. Trzeba oszacować, ile osób weźmie w niej udział i jaką kwotą możemy przeznaczyć na jedzenie i napoje dla każdego uczestnika. Jeśli nasze możliwości finansowe są ograniczone, nie powinniśmy zabierać pracowników do wykwintnej restauracji, w której do dyspozycji uczestników będą tylko najtańsze pozycje z karty. Zespół może wówczas uznać, że firmie na nich nie zależy, a jednocześnie będą odczuwać presję, aby zamówić coś samodzielnie, co może nadwyrężyć ich portfel. Należy zdecydowanie unikać takich sytuacji.
Przeczytaj również: Korzyści płynące z organizacji imprez firmowych
Najlepiej wybrać taki lokal, w którym każdy będzie mógł coś zjeść i wypić na koszt firmy, a gdy firmowy rachunek się wyczerpie, chętni będą mogli bez większego problemu zamówić coś na własną rękę. Menu restauracji jest zwykle dostępne na stronie internetowej, co pozwala oszacować koszty. Warto jednak również skontaktować się bezpośrednio z obsługą lokalu. W wielu miejscach, np. w restauracji Zorba w Gdańsku, można bowiem skorzystać ze specjalnej oferty dla firm. Dobrą praktyką jest również takie planowanie budżetu, aby zostało trochę środków na nieprzewidziane wydatki, które zawsze mogą się pojawić.
Przeczytaj również: Gdzie zorganizować imprezę firmową?
Wynająć stolik, salę czy cały lokal?
Gdy wybieramy restaurację, warto upewnić się, że będzie tam wystarczająco dużo miejsca dla wszystkich gości. Jeśli nie mamy pewności, ile osób będzie uczestniczyć w spotkaniu, najlepiej jest zarezerwować więcej miejsc niż to konieczne, co pozwoli uniknąć problemów, gdy liczba uczestników będzie większa, aniżeli pierwotnie zakładaliśmy. Dodatkowo warto także zapytać menadżera lokalu o wszystkie zniżki lub oferty, które mogą być dostępne, jeśli zarezerwuje się określoną liczbę miejsc z wyprzedzeniem.
Przeczytaj również: Jak zorganizować niezapomnianą imprezę firmową?
W zależności od wielkości imprezy możemy zarezerwować stolik, salę lub cały lokal. Jeśli chcemy zarezerwować stolik dla kilku osób, to wystarczy zrobić to kilka dni przed imprezą. Lecz jeśli uznamy, że chcemy wynająć dużą salę lub cały lokal, to lepiej zacząć planować rezerwację odpowiednio wcześniej. W ciągu roku warto rezerwować lokal z przynajmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Gdy planujemy imprezę firmową w Gdańsku w okresie świątecznym, powinniśmy jednak dokonać rezerwacji zdecydowanie wcześniej, gdyż popyt na takie usługi jest wówczas znacznie większy.
Lokalizacja ma znaczenie
Lokalizacja restauracji jest również ważnym czynnikiem przy wyborze miejsca na imprezę firmową. Jeśli to możliwe, należy wybrać taki lokal, do którego można wygodnie dotrzeć środkami transportu publicznego lub który znajduje się w pobliżu innych atrakcji, takich jak stare miasto, muzea czy parki. Znacznie łatwiej zorganizować wówczas tzw. after. Ułatwi to również gościom dotarcie na imprezę bez konieczności martwienia się o znalezienie parkingu lub poruszania się po nieznanych drogach. Warto także sprawdzić, czy dany lokal jest przyjazny osobom z niepełnosprawnościami, jeśli takie osoby znajdują się w naszym zespole. Restauracje znajdujące się na uboczu mogą oferować niższe ceny, lecz jeśli goście nie będą tam w stanie wygodnie dotrzeć, powodzenie całego przedsięwzięcia stanie pod znakiem zapytania.
Zapewnij odpowiednią atmosferę
Warto zwrócić również uwagę na atmosferę panującą w lokalu. Klimat restauracji powinien odzwierciedlać charakter imprezy. Jedne lokale lepiej sprawdzą się przy świętowaniu sukcesów, a inne wprowadzą uczestników w bożonarodzeniowy nastrój. Przed dokonaniem rezerwacji warto zatem odwiedzić daną restaurację i ocenić, czy się nadaje. Można także zapytać menadżera o różne dodatkowe usługi, takie jak muzyka na żywo czy specjalne dekoracje.
Polacy bardzo lubią śródziemnomorskie klimaty. Z tego powodu restauracja grecka z pewnością może być dobrym miejscem na imprezę firmową. Grecka kuchnia, w której znajdziemy zarówno dania mięsne, jak i rybne czy wegetariańskie, uznawana za bardzo smaczną i nieszablonową. Jeśli firma poszukuje lokalu z ciepłym klimatem oraz wesołą oprawą muzyczną to dobra grecka restauracja może być naprawdę trafionym wyborem i ciekawą alternatywą dla nieco oklepanych włoskich knajpek.
Warto sprawdzić opinie
Przed podjęciem ostatecznej decyzji, którą restaurację wybrać, dobrze jest poświęcić trochę czasu na przeczytanie recenzji na temat danego lokalu. Znajdziemy je m.in. na portalach branżowych oraz na platformach z recenzjami, takich jak TripAdvisor, Zomato czy Google Maps. Jest to cenne źródło informacji na temat jakości jedzenia i obsługi klienta, które pozwala znacząco zawęzić wybór. Do opinii z internetu należy jednak podchodzić z dystansem. Z jednej strony możemy bowiem trafić na wpisy sponsorowane, a z drugiej negatywne opinie często są efektem silnych emocji i nie odzwierciedlają prawdziwego charakteru lokalu.
Warto osobiście zapytać swoich pracowników, do których lokali lubią chodzić. Informacje z pierwszej ręki zwykle są bowiem najbardziej wiarygodne. Być może któraś z rekomendowanych przez nich restauracji będzie spełniać wszystkie kryteria związane z lokalizacją, budżetem i przestrzenią. Wybieranie sprawdzonych lokali znacząco zmniejsza ryzyko rozczarowania, a dodatkową korzyścią będzie to, że członkowie zespołu będą mieli poczucie, że ich głos jest ceniony w firmie. Gdy zastosujemy się do zawartych powyżej wskazówek, zyskamy pewność, że organizacja imprezy przebiegnie sprawnie, a wszyscy goście wyjdą z niej z samymi przyjemnymi doświadczeniami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Zielone Bistro Katarzyna Dalecka
Restauracje - kuchnia polska woj. pomorskie77-310 Debrzno, Ogrodowa 26
-
Zdrowo, smacznie i domowo Kinga Ciosek
Restauracje - kuchnie inne woj. mazowieckie09-110 Płońsk, Grunwaldzka 14
-
Art Cake Słodka pracowniaTorty na zamówienie Monika Zielińska
Cukiernie, ciastkarnie woj. wielkopolskie64-100 Leszno, Kmicica 30 lok. 1
-
Granfesta sp. z o.o.
Alkohol - detal woj. mazowieckie03-718 Warszawa, ks. Kłopotowskiego 11 lok. LU5