Czy herbata jest zdrowa? Rodzaje i właściwości
Herbata to obok kawy najpopularniejszy napój. Nie tylko w Azji czy Anglii pije się na co dzień herbatę. Szczególnie że wyróżnia się jej wiele rodzajów. Dlatego poznaj właściwości lecznicze jej odmian. Żółta, czarna, zielona czy czerwona? Która jest polecana diabetykom, a która osobom się odchudzającym? Sprawdzamy w naszym artykule!
Czy herbata jest zdrowa? Właściwości zdrowotne i rodzaje
Herbata czarna dla przykładu pobudza organizm i dodaje energii. Koncentracja jest zwiększona, podobnie jak praca żołądka. Stres jest zniwelowany, a ciśnienie krwi obniżone. Chroni przed próchnicą i zakrzepami. Dzięki mocnemu naparowi możliwe jest zmniejszenie ryzyka powstania choroby nowotworowej. Jako okłady może zadziałać na zaczerwienione i opuchnięte oczy. Można ją wypić w każdej herbaciarni.
Zielona herbata ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki niej rozwój nowotworu jest prawie niemożliwy. Poza tym zabezpiecza uzębienie przed próchnicą. Stres jest zmniejszony. Chroni przed wrzodami – jako okłady na zapalenie spojówek może być stosowana na oczy.
Biała herbata natomiast zastępuje kawę. Dzięki niej można się łatwiej skupić. Antyoksydanty, które zawiera, zapobiegają rozwojowi nowotworów. Skóra wolniej się starzeje, a praca układu immunologicznego jest poprawiona. Przyczynia się do zwiększania odporności organizmu. Wpływa także korzystnie na nastrój – zmniejsza zdenerwowanie.
Czerwona herbata polecana jest w przypadku chęci odchudzania. Metabolizm jest przyspieszony. Organizm jest oczyszczony, a tkanka tłuszczowa się zmniejsza. Zawiera również przydatny fluor i teinę. Jest moczopędna, a zatem umożliwia usunięcie toksyn z organizmu.
Niebieska herbata za to zmniejsza poziom glukozy we krwi oraz stężenie złego cholesterolu. Przyczynia się do zniwelowania ryzyka powstania miażdżycy. Herbata oolong działa poza tym aktywująco na pracę mózgu lub odpręża i wycisza.
Żółta z kolei wspomaga pracę układu pokarmowego. Wzmacnia organizm, uspokaja i orzeźwia. Dzięki niskiej zawartości kofeiny może być pita przed snem. Wpływa na regulację ciśnienia i zapobiega łamliwości kości. Przy tym oczyszcza organizm z toksyn.
Nie można zapomnieć o herbatkach ziołowych:
mięta – na przejedzenie,
melisa – na problemy ze snem,
bratek – na oczyszczenie organizmu.
Herbata z imbirem za to pomoże na mdłości czy przeziębienie.
Korzyści z picia herbaty
Do dodatkowych zalet picia herbaty zalicza się fakt, że zielona odmiana zmniejsza cukier w organizmie. Zalecana jest zatem w przypadku cukrzycy typu 2. Obniża także poziom złego cholesterolu. Wzmocnieniu ulegają także zęby i dziąsła – zawiera bowiem fluor. Jak się okazuje, wartość kaloryczna herbaty jest niewielka. Dlatego mogą ją pić osoby na diecie czy liczące kalorie. Działa również oczyszczająco – usuwa z organizmu toksyny.
Jaki typ jest najzdrowszy?
Wiesz już, jakie właściwości ma herbata. Najzdrowsza jest zatem herbata biała i zielona. Dobrym wyborem jest liściasta – wszystko przez parzenie. W jego procesie zachowują więcej swoich właściwości. Przy tym wyróżniają się oryginalnym smakiem i aromatem. Lepiej zapomnij o dodatkach takich jak cukier czy mleko. Dla organizmu nadmiar teiny może skutkować:
rozdrażnieniem,
nerwowością,
zatrzymaniem wchłaniania żelaza.
Zbyt dużej ilości nie są wskazane dla osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze.
Jak często można pić herbatę na co dzień?
Już wiesz, że herbata zawiera składniki wpływające korzystnie na organizm. Należy je jednak przyswajać w małych ilościach, gdyż ich nadmiar nie jest zalecany. Ile więc dawek dziennie jest rekomendowanych? Najlepiej 4 filiżanki – herbata nie powinna być zbyt mocna.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana